Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
zmiana wzmacniacza na jaki
Autor Wiadomość
maro20-21

Samochód: Touareg II 3.0 TDI ABT 285 KM
Dołączył: 13 Lut 2014
Posty: 12
Wysłany: 2016-02-08, 08:41   

Wiatm.
Ja kupilem z Dynaudio i myslalem,ze bedzie ok. Przesiadlem sie z lexusa is250 in owiem szczerze,ze MEGA roczarowanie. W vw nie ma dzwieku. Samochod kosztuje 300 tys a audio szkoda gadac.... System niby gra glosno ale co z tego. Jakosc na bardzo niskim poziomie. Rozmawialem kiedys z gosciem na temat ulepszenia jakosci dzwieku to mi powiedzial,ze bez wymiany praktycznie calego systemu nic nie da sie zrobic. Jedyne co mi podpowiedzial to dla uzyskania wiekssej glebi basow nalezy wyminic glosniki na bardziej "miekkie", ktore to beda lepiej pracowac. On zamawiaj jakies od naszych zachodnich sasiadow.
Pozdrawiam
 
 
piotrkw 

Samochód: Touareg4.2V8, Q74.2TDI, Multivan 2.0 4Motion
Wiek: 54
Dołączył: 06 Mar 2014
Posty: 1278
Skąd: Trójmiasto
Wysłany: 2016-02-08, 09:17   

Eldorado , jeżeli nie chcesz za kilka tysięcy czyli za kilkaset zł to odpuść , szkoda tych kilku stów i straconego czasu . Mój zestaw w 4.2 naprawdę nie jest "hi end", a wzmacniacz , przetwornik , wymiana wszystkich głośników i całego okablowanie to koszt ok 6 tys zł .
 
 
wojtekl 

Samochód: VW Tuareg 3.0 tdi 245KM 2012
Wiek: 44
Dołączył: 02 Wrz 2012
Posty: 56
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-02-14, 12:09   

Panowie
Potwierdzam to co napisał piotrkw.
Ja w swojego touarega T2 wpakowałem ok 7-8 tys., ale jest olbrzymia poprawa w jakości dźwięku.
W T2 jest niestety RNS850, którego nie można wymienić, a jest odpowiedzialny za kiepski sygnał.
Ja zainwestowałem oprócz wzmacniaczy, głośników, suba, również w procesor DSP i to bardzo poprawiło efekt. Zaczął się pojawiać na ustach tzw. banan ;).
Podsumowując, w Touaregu nie da się poprawić dźwięku, inwestując kilka stówek.
 
 
mkrak1973


Samochód: Touareg V6 TDI 2014
Wiek: 44
Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 645
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-14, 14:54   

Podstawowy dźwięk to faktycznie porażka, ale Dynaudio moim skromnym zdaniem daje radę. Przynajmniej przy muzyce której ja słucham.
 
 
wojtekl 

Samochód: VW Tuareg 3.0 tdi 245KM 2012
Wiek: 44
Dołączył: 02 Wrz 2012
Posty: 56
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-02-14, 17:25   

mkkrak1973
zgadzam się z Tobą.
Jak zamawiałem auto postanowiłem nie dopłacać do dynaudio,
Interesuje mnie audio i car audio i pomyślałem, że za tę cenę zrobię coś lepszego, no i dodatkowo własnego ;).
Niestety VW bardzo utrudnia profesjonalną poprawę brzmienia w RNS850.
VW ma taką politykę, że procesor w RNS850 ma celowo pogarszane parametry sygnału, aby nie uszkodzić fabrycznych, bardzo kiepskich głośników.
Późniejsze modyfikacje i przywrócenie po pierwsze odpowiedniej jakości sygnału na wyjściu na wzmacniacz, jest imo niemożliwe.
Moje boje z nagłośnieniem częściowo opisywałem na forum.
Zamawiając T2 z Dynaudio, jest inaczej zaprogramowany RNS.
Spędziłem z VCDS-em w ręku wiele godzin i nic z tego nie wyszło ;(.
W końcu dokupiłem procesor dźwięku Helix DSP, i skorygowałem na nim niedoskonałości w tym, co wychodzi z RNS 850 na głośniki.
Po wielu bojach żałowałem, że nie wydałem pieniędzy na Dynaudio. Mądry Polak po szkodzie
 
 
rochserv 
Magik

Samochód: T. 3.0 TDI
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 2675
Skąd: Lubin/Wrocław
Wysłany: 2016-02-14, 17:43   

wojtekl, a skad bierzesz sygnał audia dla wzmacniacza ? Wyjscie liniowe analog glosniki czy cyfrowe?
_________________
Lepsze jest wrogiem dobrego.
 
 
wojtekl 

Samochód: VW Tuareg 3.0 tdi 245KM 2012
Wiek: 44
Dołączył: 02 Wrz 2012
Posty: 56
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2016-02-14, 20:36   

rochserv
sygnał muszę brać niestety z głośników.
tak pokrótce, nawi w t2 to nie tylko radio, ale całe centrum zarządzania pojazdem.
oleje, wszystkie ustawienia itd.
Również zarządza komunikatami z navi, zestawu tel itd.
to wszystko miksuje się w procesorze.
na wyjściu też jest ciekawie, bo charakterystyka częstotliwościowa przy niskim poziomie głośności uwypukla tony niskie (taki loudness), w połowie skali jest w miarę liniowa, a od 2/3 zaczyna obcinać tony niskie na rzecz wysokich.
Urządzenia, które mogą wyciągnąć cyfrę z RNS850 są drogie, ale to nie jedyny problem,
bo te co są się strasznie zawieszają.
 
 
mkrak1973


Samochód: Touareg V6 TDI 2014
Wiek: 44
Dołączył: 21 Wrz 2013
Posty: 645
Skąd: Kraków
Wysłany: 2016-02-14, 21:47   

wojtekl napisał/a:
mkkrak1973
Po wielu bojach żałowałem, że nie wydałem pieniędzy na Dynaudio. Mądry Polak po szkodzie


Ja nie zastanawiałem się nawet chwilę.
Z tego co pamiętam to byłą kwota w granicach 7 tys. brutto, i wiedziałem że absolutnie nie chcę żeby ktoś mi rozpruwał nowy samochód instalując system grający. Nawet jeśli za 7 tys. mógłbym mieć coś lepszego.
To była dobra decyzja, i jestem zadowolony ;-)
 
 
Mario1981 
3 City

Samochód: Touareg 7P 3.0 TDI
Wiek: 36
Dołączył: 20 Lip 2015
Posty: 4
Skąd: 3 City
Wysłany: 2017-08-12, 23:52   

Cześć koledzy, widzę że jesteście w temacie audio i ja obecnie również rozważam małą zmianę na coś lepiej grającego do rns 850. Czy możecie mi coś polecić i ewentualnie ukierunkować.
Ja mam turka II z 2010 bez dynaudio to i pewnie niem mam wzmacniacza ani tam innych pierdół :-) . Mocno też rozważam dołożenie kamery i chce to jakoś wszystko pospinać
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl created by enquish from Slums-Attack.org poprawka v1.1 by DRaGoN

Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11