Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
PROBLEM Z ABS, ESP VW TOUAREG 3,2 BENZYNA
Autor Wiadomość
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-30, 12:40   PROBLEM Z ABS, ESP VW TOUAREG 3,2 BENZYNA

Witam.
Mam problem z ABS I ESP tzn. po uruchomieniu silnika palą się kontrolki ABSu i ESP i mrugająca czerwona kontrolka z wykrzyknikiem (jak od hamulca ręcznego). Wiąże się to z brakiem ABS i kontroli trakcji.
Wymieniłem klocki i tarcze tylne i problem pozostał.
Po podłączeniu do komputera typu LAUNCH pokazuje błąd pompy ABS i ESP lecz po pewnym czasie kontrolki przestały się świecić. Teraz znowu się świecą.
Proszę o Wasze opinie i podpowiedzi.
 
 
maniek1981 


Samochód: V6 TDI
Dołączył: 04 Sie 2011
Posty: 528
Skąd: 3Miasto
Wysłany: 2013-01-30, 12:50   

odwiedź najpierw dział powitania, później pytaj .
 
 
Judikam 


Samochód: 2.5 R5 2004
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2058
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2013-01-30, 13:26   

Dokladnie kolego zapraszamy do dzialu powitan i po drugie uzupelnij profil jaki silnik jaki rok. Latwiej bedzie nam ci cos doradzic.
Fakt silnik napisales w temacie.
 
 
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-30, 16:34   

Gdzie mieści się dział powitań?
Rocznik 2003
 
 
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-30, 16:40   

Już znalazłem.
A zatem przejdźmy do tematu...
 
 
Judikam 


Samochód: 2.5 R5 2004
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2058
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2013-01-30, 16:54   

Zaczne od banalnego pytania jak twoj aku? Poniewaz w T spadki napiecia podczas rozruchu powoduja wywalanie wielu bledow.
 
 
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-30, 19:49   

No właśnie. Ostatnio samochód nie był używany normalnie, tzn. większość czasu spędzał w garażu. Często akumulator był ładowany z racji jego wyczerpania.
Czy to może być przyczyna?
Co radzisz w takiej sytuacji?
 
 
Judikam 


Samochód: 2.5 R5 2004
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2058
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2013-01-30, 21:57   

Dokladnie w T jest masa czujnikow itp i kazde spadki napiecia powoduja pelno bledow.
Proponowal bym ci podjechac do kogos od akumulatorow aby sprawdzil i pod obciazeniem jakie napiecie daje aku. Jesli wyjdzie ze niskie to aku to wymiany.
Sprawdz to i daj znac jesli to nie aku bedziemy myslec dalej.
 
 
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-31, 16:22   

Jestem po wizycie u mechanika...
Sugeruje, że przetarty być może jest kabel od napięcia pompy, podobno często się przecierają, albo sama POMPA jest do wymiany.
Jeśli chodzi o aku to powiedział, że świecące się kontrolki ABS i ESP po przejechaniu kilku metrów powinny zgasnąć, jeśli byłaby to wina akumulatora.
Koszt POMPY to ok.1000zł.
Co Wy na to?
 
 
Judikam 


Samochód: 2.5 R5 2004
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2058
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2013-01-31, 16:52   

Jedna rzecz mi nie pasuje na pompę po pierwsze kontroli by ci nie gasły a po drugie czuł byś różnice podczas hamowania (chociaż i ja też się mogę mylić)

Ogólnie układ hamulcowy to nie tylko pompa na rys 25 wzmacniacz siły hamowania rys 15 i jednostka hydrauliczna rys1. Równie dobrze to któraś z tych części może powodować błąd.

Mam pytanie po czym stwierdził że to właśnie pompa?

Sprawdzałeś bezpieczniki?

ham.JPG
Plik ściągnięto 552 raz(y) 123,09 KB

 
 
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-31, 16:58   

Hamuje dobrze(wszystkie 4 koła zatrzymują się, ale nie pulsują-czyli brak ABS).
Powiedział, że być może to pompa, ale najpierw musi sprawdzić te przewody, powiedział, że jeśli to nie one to pompa.
 
 
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-31, 17:00   

Bezpieczników nie sprawdzałem.
 
 
Judikam 


Samochód: 2.5 R5 2004
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2058
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2013-01-31, 17:10   

Trzeba zaczac szukac od banalnych rzeczy. Czyli jak rozumie nie podpinal kompa tylk zobaczyl auto i postawil co to jest?
Skoro jest pewny tego to wstaw mu i niech ci sprawdzi przewody.
 
 
kolorczarny

Dołączył: 30 Sty 2013
Posty: 13
Wysłany: 2013-01-31, 17:16   

Podłączył samochód do komputera, ale błędy się nie skasowały.
 
 
Judikam 


Samochód: 2.5 R5 2004
Dołączył: 17 Sty 2010
Posty: 2058
Skąd: Czestochowa
Wysłany: 2013-01-31, 17:47   

Dla jasnosci kontroli swieca ci caly czas bledow nie da sie skasowac?
Zerknij sobie na na te bezpieczniki.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl created by enquish from Slums-Attack.org poprawka v1.1 by DRaGoN

Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13