Rejestracja  | Zaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Nie działający zamek klapy tył
Autor Wiadomość
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-16, 21:10   Nie działający zamek klapy tył

Ostatnio tylną klapą zajmował się lakiernik - standardowo parch w okolicy lampki podświetlenia tablicy.
Po wizycie u Niego klapa przestała się otwierać - guzik szyby działa, otwieranie awaryjne od środka również.
Po wizycie u jakiegoś szpeca, lakiernik wymienił moduł.
Niestety problem nadal występuje, poniżej błąd który ciągle wyrzuca komp.
Możliwe, że "nowy" moduł również jest padnięty?
Podobno jest to częsta przypadłość w Touaregach, ale nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania.

Dodam tylko, że klapa nie była demontowana - jedynie rozebrana tapicerka od środka.

 
 
rochserv 
Magik

Samochód: T. 3.0 TDI
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 3164
Skąd: Lubin/Wrocław
Wysłany: 2018-01-16, 21:45   

Ciekawe jaki to system ulatwiajacy wsiadanie do samochodu. :roll:
Jakkolwiek nic to z klapa pewnie nie ma wspolnego, podlacz auto pod interfejs do niego przystosowany to wiecej sie dowiesz.
_________________
Lepsze jest wrogiem dobrego.
 
 
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-16, 22:23   

Właśnie czekam na VCDS'a.
Dam znać co pokazał
 
 
Żeglarz 

Samochód: Touareg
Dołączył: 19 Lip 2011
Posty: 1760
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-01-16, 23:59   

Zdjęcie tapicerki klapy nie jest problemem. Skoro to stało się u blacharza, to pewnie jakaś wtyczka ?
_________________
`05r. 3,0 TDI aut.+pneumat.
 
 
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-17, 08:15   

Wtyczki oraz instalacja od zamka do modułu przepatrzone przez owego szpeca, brak zastrzeżeń.
 
 
marioti


Samochód: V10, 2005
Dołączył: 17 Lis 2014
Posty: 1078
Skąd: małopolska
Wysłany: 2018-01-17, 10:03   

Pewnego dnia mnie dopadło coś podobnego. Klapa po prostu przestała się otwierać. Zdjąłem tapicerkę, wyjąłem klamkę i okazało się że była przycięta w pozycji "otwórz", rozebrałem na części (nie jest tego wiele) przeczyściłem wszystko, nasmarowałem i działa do dziś.
Dodam jeszcze, że jak klapa nie chciała się otwierać to pociągając za klamkę można było w niej wyczuć charakterystyczne kliknięcie, co sugerowałoby że mikrostyk działa, a klapa ani drgnie.
 
 
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-17, 10:34   

marioti pociągając za którą klamkę? Awaryjną wewnątrz?
 
 
rochserv 
Magik

Samochód: T. 3.0 TDI
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 3164
Skąd: Lubin/Wrocław
Wysłany: 2018-01-17, 10:56   

r2r napisał/a:
Wtyczki oraz instalacja od zamka do modułu przepatrzone przez owego szpeca, brak zastrzeżeń.

To jak brak zastrzeżeń to czemu nie dziala. Prosty system, przycisk wysterowuje modul a modul zamek. Slabe to sprawdzanie jak niewiadomo ktory element nie dziala.
_________________
Lepsze jest wrogiem dobrego.
 
 
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-17, 11:58   

Moim zdaniem opcje są dwie:
- nowy moduł również padł - da się go jakoś sprawdzić?
- szpec nie ogarnął tematu ;)

Raczej obstawiam to pierwsze, ale wolę się upewnić
 
 
rochserv 
Magik

Samochód: T. 3.0 TDI
Dołączył: 15 Sty 2013
Posty: 3164
Skąd: Lubin/Wrocław
Wysłany: 2018-01-17, 13:12   

Najczesciej to pekaja kable w zawiasie a modul mozna sprawdzic na wiele sposobów.
_________________
Lepsze jest wrogiem dobrego.
 
 
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-17, 16:19   

rochserv napisał/a:
Najczesciej to pekaja kable w zawiasie a modul mozna sprawdzic na wiele sposobów.


z chęcią poznam kilka z nich
 
 
marioti


Samochód: V10, 2005
Dołączył: 17 Lis 2014
Posty: 1078
Skąd: małopolska
Wysłany: 2018-01-18, 12:17   

mówię o zewnętrznej klamce w klapie. Awaryjne otwieranie nie ma tu nic wspólnego bo fizycznie ciągniesz linką za mechanizm. W klamce jest tylko mikrostyk a odblokowanie jest przez moduł i dalszą część elektroniki auta.
Klamka to najprostszy temat. Jak lakiernik robił coś w okolicy mogła się przyciąć tak jak u mnie.
Klamkę rozmontujesz w 10 min. Więc warto sprawdzić i dopiero szukać dalej.
 
 
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-18, 15:33   

Dzięki marioti, nie byłem pewnie pewny co masz na myśli pisząc klamka ;-)
Klikanie mikrostyku u mnie również jest wyczuwalne pod palcami, spróbuję rozebrać - dam znać.
 
 
marioti


Samochód: V10, 2005
Dołączył: 17 Lis 2014
Posty: 1078
Skąd: małopolska
Wysłany: 2018-01-18, 17:15   

Na stole przetestuj też sam mikrostyk choćby zwykłym testem ciągłości
 
 
r2r 


Samochód: '06 BKS
Dołączył: 24 Lip 2016
Posty: 67
Skąd: Południe
Wysłany: 2018-01-18, 21:12   

To sprawdzałem, mikrostyk jest ok. Nawet profilaktycznie był wymieniony na inny i też był ok ;)
Jutro przy odrobinie szczęścia (czytaj wolnego czasu) rozbiorę ten zamek i zobaczę czy faktycznie nie został w pozycji otwartej.
Co ciekawe domykanie nie działa również poprawnie. Przy zbyt lekko zamkniętej klapie nie dociąga, silniczek odezwie się dopiero po solidnym trzaśnięciu które domykania nie potrzebuje :roll:
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Styl created by enquish from Slums-Attack.org poprawka v1.1 by DRaGoN

Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 10